Kepada Teman2 yang dah masuk dunia saya... sudi2 lah sign di guestbook nih...Thanks..

Tuesday, April 6, 2010

Pergilah gelita...hadirlah cahaya



Hai sumer...n3 kali nih PA nak citer ckit apa yg terjadi pada hari ini dalam hidup PA...exam makin dekat tapi PA still busy dgn benda2 lain...hehehe just nak share cute things jer...PA dah mula makan dengan teratur...b4 nih memang PA xlalu makan dan xder keinginan untuk makan langsong...Alhamdulillah sekarang dah bole makan n masih lagi bergntung dgn multivitamin...xhabis2 lagi..huhuhu...Makin hari makin busy..tapi blog tetap dihati...nila PA sekarang..dah kurus...hehehe....mesti berat badan pon dh turun...hahaha...

Ermmm talk about food...hidangan kt umah PA arini adalah "Hadrmaut Mesir"...ada teman umah PA nih dia belanja untuk semua housemate...nasi beriani arab dengan ayam ...PA makan banyak gak la lps kes arituh....Selera sbb dia nasi basmathi n dikukus sekali ngan ayam..nyum3...thanks to Mawar!! semoga dimurahkan rezeki lepas ni...amin ya rabb..bitaqdir najah fil imtihan fi hazihis sannah!! snap pic kedai jer...nasinyer dh ditelan...huhuhu...pic kedai nih mnraik perhatian PA sbb ceria..sesuai ngn MY WORLD!!..

Al-kisahnyer arini PA pergi ke kels pengajian "Cara Mudah Memahami Tauhid Ahli Sunnah & Fiqh Imam Syafie"..arini jer 4 buah kitab PA Beli..1 kitab kuliyah Azhar & 3 lagi kitab bahasa melayu yang ditulis oleh Pelajar Mesir sendiri..nak dijadikan cerita..baru2 nih PA nak sangat tahu mengenai negara YAMAN..maklomlah disitulah tempat Rasulullah dan sahabat suka pergi mencari keimanan dan kebahagaiaan...sebelum tuh kawan PA dah ceritakan mengenai negara tersebut dan yuran pengajian untuk mengikuti Daurah disana...

Jom!!...kite layanzzz ckit buku mengenai "Menziarahi Kekasih Allah di Hadrmaut YAMAN"...insan yang ada paling depan di kulit buku ini adalah "HABIB" yang merupakan pengetua tempat untuk sesiapa yang akan mengikuti kursus di YAMAN nanti...Dia juga adalah keturunan Rasulullah s.a.w...if perempuan memang susah untuk berjumpa dengannya...dalam waktu pembelajaran, HABIB akan membarikan syarahan dihadapan orang lelaki dan perempuan akan diletakkan tabir serta skrin yg menayangkan wajah habib...didalam kursus ini memang banyak hal ukhrawi kerana tidak sempat untuk kiter menguruskan kepentingan duniawi..terlalu banyak aktiviti yang dilakukan untuk mendekati rasulullah...

Kelebihan YAMAN dalam hadith Rasulullah s.a.w..
Dalam kitab Imam Al-Bukhari dan Imam Muslim, Sayyidina Abu Bakar meriwayatkan, Rasulullah bersabda:
"Telah datang kepada kamu penduduk Yaman. Mereka adalah orang-orang yang paling halus sanubarinya dan paling lembut hatinya, iman dan hikmah ada di Yaman...

Sementara dalam kitab wasila al mutabidin, tercantum sebuah hadis daripada Jabir ibn Abdullah al Ansori, bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:
"sepertiga keberkatan duni kembali ke Yaman. Barangsiapa hendak lari dari fitnah, hendaklah dia lari ke Yaman".

ermmm...segala yang PA inginkan ada terjawab dalam buku ni...Alhamdulillah Allah memudahkan urusan PA dalam mengetahui tentang sebuah negara yang Rasulullah cintai...Cintalah kepada Rasul Allah Muhammad s.a.w..kerana kite sebagai umatnya zaman kini telah jauh dari sunnah yang ditinggalkannya...PA teringin sangat untuk sampai ke tanah dimana nabi dan ahli bitnya banyak diceritakan di negara ini..sebelum diijabkabulkan PA ingin mendekati bagaimana cara hidup Rasulullah dan isterinya semasa mereka hidup bersama yang perlu diikuti ..Zaujah solehah impian ku kini!!....banyak sebenarnya nak share tapi nanti PA akan buat 1 tajuk untuk Yaman sahaja...hehehe...nantikan di n3 kan dtg..!!!



LALUAN IKLAN!!!


Jeng..jeng...nila order n suprise from Singapore...baru sampai arini di tangan PA .terima kasih kepada zuzu dan nadia yang tolong bawakan barang ni...teruja sangat time nih..xsbr2 nk tgok isi dalamnyer...LAYANZZZZZ.....

tara!!!...nila suprise gift dr ade ZAHIDA yang dah buatkan aksesori tudung PA untuk wedding nanti...Adeq tuh dhla tgh preganant..sempat lagi dia melayan PA punyer order..jauh kali nih..dari Singapore ke Mesir dan akn kembail ke Malaysia untuk dijadikan aksesori perkahwinan...hehehe....suke sgt brooch nih..dia pesan " kakak pakai lepas da sanding

tukar baju, baru pakai tu jadi maseh nampak seri pengantin nyer "..ermmm baik sungguh hati adeq nih...nila wedding gift pertama yg PA terima...hehehe....cuci mata ler....

Haaa!!! nila barang yang PA order dari zahida...huhuhu...kotak tuh PA yang cari sendiri...nak cari yg pink colour n sweet...finally dapatlah masukkan barang yang PA order nih n dapat bawa pulang ke Malaysia dengan selamat..insyaAllah...

ermmm just nk share kt sesiapa yg berminat..hehe...sebenarnya barang ni PA namakan bunga2 cinta.. aksesori kepala untuk dipakai ketika majlis akad, n bersatu di rumah lelaki dan perempuan...hanya nilah yg dapat dikongsi...untuk lihat hasil tangan beliau memang kena wait PA punyer majlis la...huhuhu...xtaula bile..tapi barang ni dah ada di tangan PA..hehehe suke sgt...PA order dari bulan 2...n sekarang dah sampai..Alhamdulillah..yang pasti belum ada lagi org di Malayisa yg pakai ...sebab tuh order dr Singapore...3 set untuk kepala dah di dahi beronakan Pink+purple, Hijau+Cream & pearl white + free gift...hehehe...cute!! x caye tunggu.....hehehe perempuan....
angan2 ku:

3 comments:

miliyunir said...

PA sakit apa.. stress sgt kot..relax, bykkan berzikir pd Allah..

MaLrEha said...

thanks sahabat...miss rock dh kembali sihat..alhamdulillah...ye kot..terlalu stres..hanya Allah dan Rasul dihati kini...

eikyn~ hazimie said...

cantik nyer aksesori kepala tue..camne klu nak order ye?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...