Kepada Teman2 yang dah masuk dunia saya... sudi2 lah sign di guestbook nih...Thanks..

Friday, March 26, 2010

Kasih ayah...




N3 kali ni nak kongsi ilmu bersama blogger2 setiaku..PA ada amik class dengan orang arab untuk subjek Fiqh Muqoron ataupon Fiqh perbandingan mazhab...Untuk tahun akhir ni Subjek ni lebih memfokuskan tentan syahadah atau saksi dalam memberikan keterangan di Mahkamah... Syariat Islam yang Alah turunkan kepada kita sangat unik dan sempurna...Islam itu sendiri agama yang syumul dan penuh dengan kasih sayang...

Saksi yang boleh memberikan keterangan di Mahkamah dalam kes anak dan ayah....huhuhu PA memang tersentuh betul sewaktu mendengar penjelasan yang diberikan oleh Asma'...insan yang berkebolehan berbahasa melayu di bumi mesir...Seorang anak boleh memberikan penyaksian atau keterangan untuk bapanya tapi seoarang bapa tidak boleh memberikan keterangan untuk membela anaknya...kerana apa? Kerana sememangnya semua ayah dimuka bumi ini menyayangi anak mereka tetapi kasih sayang seorang anak tidak dapat menandingi kasih ayahnya..Sekiranya si Ayah melihat anankya melakukan pembunuhan seboleh2 nya dia akan mengaku pernuatan itu adalah darinya..Si ayah pasti membela anaknya..inilah yang telah diriwayatkan oleh imam hanbali yang telah mengkaji dimana kasih sayang seorang ayah tidak dapat dinafikan lagi tolok bandingya...sebagai 1 contoh yang lain, Jika anak dan ayah berhadapan dengan penjenayah yang hendak membunuh mereka, kemudian si penjenayah bertanya, " Aku nak kamu berdua pilih, siapa antara kamu berdua yang patut mati?" maka si ayah mesti akan menjawab "Bunuhlah aku, jangan bunuh anakku.." Berbeza jawapan dengan si anak, samada dia akan mendiamkan diri atau menyuruh penjenayah itu membunuh ayahnya... Begitulah kasih sayang seorang ayah...memang telah terbukti kesahihannya...disebabkan itu si ayah tadi tidak boleh memberikan keterangan di mahkamah untuk membela si anak kerana terdapat unsur kasih sayang semulajadi yang Allah jadikan dalam dirinya...

Kalau di Malaysia..seorang anak sanggup membunuh bapanya sendiri tapi jarang pula kite mendengar tentang kes si bapa yang sanggup membunuh anaknya walaupun ada hukum yang mnegecualikan seorang bapa tidak dikenakan qisas sekiranya telah membunuh anaknya ..Disini kita dapat menilai sendiri keunikan syariat Islam yang Allah jadikan mengikut fitrah kejadian manusia...Sesungguhnya Allah maha mengetahui akan sifat hamba2nya kerana Dia lah yang menjadikan kita..


PA memang sensitif betul isu2 orang tua nih...lagi2 bile dok jauh....Semoga Allah memberikan kesihatan yang baik dan para malaikat sentiasa memayungi ibu dan ayah PA setiap hari di Malaysia...Amin.....Doaku hanya untukmu...

Secebis ilmu dari:

Wednesday, March 24, 2010

Jom!!! PA bawa anda semua Jalan2 ke KARMOUZ..

Hihihihi...pertama sekali nak cite pasal makanan arab ni...inilah yang PA dan kwn2 mkn semalam...ada kusyeri bilkibdah (mee pasta+hati lembu), Firah Masywi (ayam bakar), roti ish, Humus(kacang kuda blend), jeruk arab mesti ada dalam hidangan diorang...n ada lagi kwn PA order...Shustawook & Firah bani (Roti ayam belanda & Burger)

Ermmmm...alas katil yang maklang berkenan tuh...tapi pic colour deep pink PA x sempat nak snap...dah penat...hehehe..ni jer yg sempat amik...



Alas katil cotton yg ada dijual di Karmouz...design dia x best..kain dia sgt la lembut...





Nilah cotton yag PA ckp tuh...semeter le8..bole tawar lagi if nak beli bnyk...geram PA ...if nak blik Malaysia nanti memang PA nak rembat gak kain2 nih...geram....

Citer pasai ni plak...kwn PA pon nk bernikah gak lepas raya nanti...dia nak survey jubah untuk hadiah wedding dia....dalam kedai nila dia grab 1 jubah dari SYRIA....PA suka colour jubah tu...





Inilah dia koleksi pertama barangan english yang PA sempat beli semalam di Karmouz...Karmouz ni nama tempat di Alexandria...banyak sangat kain meter yang dijual di KARMOUZ..Semalam PA ada tengok kain cotton 100% yg sangat murah...If di Malaysia semeter boleh mencecah RM20 tapi di KARMOUZ hanya LE 18 Pound Egypt jer...duit malaysia hanya RM 10 tau...lembut sangat kain tuh..



ermmm...berkongsi kegembiraan dengan memiliki mug cow yang sangat comel...hanya le5 sahaja...murah2...


Yang nih koleksi barang pink PA ....berapa banyak entah yang PA ada...pantang nampak colour pink jer PA nak beli...kali nih beg untuk make up...hehehe...xderla eye shadow atau lipstik, coz PA x minat make up...hehehe...




video

Ermmm video nih testing buat kali pertama...hehehe...sajer2 suka2...semalam kitorang berempat semangat nak g ke Karmouz tuh yg PA msukkan dlm n3 kali nih...banyak lagi pic yang menarik lepas nih...hehehe...nanti PA upload yahh....

Guided by:




Friday, March 19, 2010

memories of engaggemet..

mood kali ni mengimbau kembali saat manis dilamar oleh si Dia..

Mal & Reha
18.8.2007







2 tahun 7 bulan kemudian...


ayati_5256: aprreciate sgt ..
ayati_5256: dgn ujian yg byk leh bersatu...
ayati_5256: lama bercinta..
ayati_5256: bkn sume org leh wat...
ayati_5256: reha kire kuat..
ayati_5256: dok jauh lak 2...

Inilah word KAK YAT dlm YM yang membuatkan PA rasa terharu..!!




Wednesday, March 17, 2010

Kembali pulih...

Aku kebanggaan ibu dan ayah

Alhamdulillah demam pon dah kebah...cuma ada lagi sakit2 kepala,selsema dan batuk...Hari ni PA dah mula bersidghe (duduk disisi org yg berilmu) untuk menghadapi peperiksaan tak lama lagi...Perjuangan harus diteruskan..Cita2 dan impian harus dikotakan...Kembali kepada tujuan utama datang ke bumi Mesir untuk menuntut ilmu...Kekuatan yg ada sekarang hanyalah dari Allah..terlalu banyak ujian yang PA tempuh sejak tiba di bumi Mesir bulan 10 tahun lalu...Semakin dekat waktu untuk grade semakin banyak ujian yang harus ditempuhi...



Kini, memikul tanggungjawab sebagai seorang anak solehah menjadi sasaran utama...tiada apalagi yang harus dipersoalkan...belum tiba masanya untuk aku mencapai misi "isteri solehah & wanita solehah"...Ibu dan ayah adalah orang yang paling menyayangi kiter...tiada orang lain yang dapat menandingi kasih sayang mereka...PA rindukan mereka yang jauh di MALAYSIA...Merekalah sumber inspirasi PA dulu,kini dan selamanya..."Menuntut ilmu demi ALLAH & IBU BAPA yang paling disayangi..."Aku yang lemah tanpamu...
Semoga beroleh kejayaan dan mendapat keberkatan dari Allah s.w.t..AMIN..
Semakin besar dugaan yang Allah berikan, semakin dekat kite padaNYA...

segunung harapan:

Tuesday, March 16, 2010

happy dalam kesakitan..

Princess Akmal Hanging Pillow...

Finally my hanging pillow is already done...thanks kak Is...PA suka sgt n terubat ckit kesakitan nih...Arini PA xsihat sgt...so, xlrt nk story bnyk2....Anyway Sejuta penghargaan buat Kak Is...Pic nyer suprise la...hehehe...tapi mmg cute...



Saturday, March 13, 2010

Dugaan paling berat dalam hidupku....


Rahmat darimu ku dambakan...Keampunanmu ku pohonkan...

Kabur pandangan mataku...ku jatuh dan tersungkur...hanyut alpa diarus bergelora...lemah dalam sengsara...menanggung kifarah darimu...

Tiada kata yang dapat dilafazkan...bersedih dan terus brsedih...Tidak ada entry yg dpt dikongsi ttp hanyalah suara hati yg teramat letih...Kite hanya merancang tetapi Allah yang menetukan...tetapi sumenyer dari tgn2 manusia...Mengapa??? mengapa ada lagi manusia yang kejam dan tidak memahami konsep ibadah sebenar...Doaku hanyalah semoga ibadah ini mendapat perlindungan dariNYA...

Setelah bertahun2 aku menanti...bersabar..mengharungi pelbagai rintangan...menelan kepahitan...merasai keperitan...akhirnya penantian masih dalam penderitaan...aku menanti dan terus menanti...Ya Allah beginikah nasib hambamu....Terimalah taubatku...Kuatkanlah semangatku...berikanlah kekuatan kepadaku...Hiasilah akhlakku...elokkanlah peribadiku...bahagiakanlah daku..Aku hampir tewas dengan ujian ini...

Sekiranya aku merasai..adakah engkau merasai??...sekiranya aku disakiti...adakah engkau disakiti...sekiranya harapanku terhenti...Semoga engkau memenuhi janji...

Hanya Allah sahaja yang bersamaku kini...diriku seolah2 hilang segala-galanya...ujian demi ujian yang aku lalui..Allah tetap dihati...Kenapa aku insan yg terpilih untuk menerima ujian seberat ini...tiada tempat mengadu...jauh dari org yg disayangi..merantau jauh membawa diri...belajar memperbaiki peribadi...semuanya sendiri....

Perkenankan hasrat dihatiku ya Allah...
Hanya ku harap keihklasan dan ku rindukan keramahan...
aku inginkan kemesraan berpanjangan...
Terimalah serta kabulkan permintaan ini..
Ku melafazkan kata penuh makna bersaksikan tuhan yang maha pemurah...
Moga Impian ini dirahmati...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...